Stichting Bezinning Orgaandonatie SBO
Header

Nieuwe reanimatietechniek redt mensen uren na dood

november 2nd, 2013 | Posted by admin in Medisch wetenschappelijk

© Redactie De Volkskrant 17/10/13, 15:25

Nieuwe reanimatietechnieken kunnen mensen terug tot leven brengen en dit tot uren na de dood. Volgens Amerikaanse onderzoekers zijn de bestaande opvattingen over wat er met het lichaam gebeurt na de dood compleet fout. Dat schrijft wetenschapswebsite LiveScience.

In een panelgesprek aan de New York Academy of Sciences hebben Amerikaanse wetenschappers de nieuwste ontwikkelingen in het veld van de reanimatiewetenschap voorgesteld. Volgens Sam Parnia, assistent-professor aan de State University of New York, zijn de bestaande opvattingen over wat er met het lichaam gebeurt na de dood compleet fout.

‘Vroeger dacht men dat wanneer het hart en de ademhaling stopte, een persoon klinisch dood was’, legt Parnia uit. Nu hebben wetenschappers echter ontdekt dat de dood niet onmiddelijk inzet, maar eerder een langdurig proces is. ‘Dit proces kan soms uren duren. In die tijd kunnen we het mogelijk omkeren’, zegt Parnia.

‘Wanneer iemand een lange tijd zonder zuurstof komt te zitten, zijn er een heleboel signalen die aan de cellen zeggen dat het toegelaten is om te sterven’, vertelt Lance Becker, professor aan de University of Pennsylvania. ‘We weten nu dat we een kans hebben om die signalen te onderscheppen. Zo kunnen we een rem zetten op het sterfproces van de cellen.’

Hersenschade

Het grootste gevaar bij reanimatie was altijd dat hoe langer men wacht met reanimeren, hoe hoger de kans op hersenschade is. Nieuw onderzoek heeft echter aangetoond dat dit niet altijd het geval is. Door patiënten te onderkoelen kan de kans op hersenschade sterk worden beperkt.

Nadat men een hart weer opstart, is de manier waarop het lichaam wordt behandeld ook van groot belang. ‘Ons werd altijd aangeleerd dat, als een patiënt bloed en zuurstof verliest, je die moet bijgeven’, zegt professor Becker. ‘Wat we nu weten is dat, als een patiënt goed reageert op een reanimatiepoging, een teveel aan bloed en zuurstof de neurologische schade juist kan verhogen.’

De nieuwe ontwikkelingen brengen ook nieuwe ethische vraagstukken met zich mee. Zo zou men op kunstmatige wijze de levensduur kunnen verlengen. ‘Iemands leven verlengen is misschien niet altijd de beste keuze, maar we moeten in ieder geval alles kunnen geven als iemand instemt met reanimatie’, zegt Becker.

Overgenomen met toestemming van De Volkskrant.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3528776/2013/10/17/Nieuwe-reanimatietechniek-redt-mensen-uren-na-dood.dhtml

Bron: Live Science, International Business Times http://www.livescience.com/40481-resuscitation-long-after-death.html

Naschrift webredactie SBO:

Literatuur: 

Erasing Death: The Science That Is Rewriting the Boundaries Between Life and Death – Sam Parnia

ISBN-10: 0062080601 ISBN-13: 978-0062080608

Interview en achtergronden:

http://www.spiegel.de/international/world/doctor-sam-parnia-believes-resurrection-is-a-medical-possibility-a-913075.html

http://www.spiegel.de/international/world/doctor-sam-parnia-believes-resurrection-is-a-medical-possibility-a-913075-2.html

http://vimeo.com/62031272

http://en.wikipedia.org/wiki/Sam_Parnia

Boekbespreking:

http://www.txtxs.nl/artikel.asp?artid=839

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Aanbevolen

  Abele Reitsma over orgaandonatie

  Abele Reitsma over orgaandonatie

  Family7 interviewt Abele Reitsma over orgaandonatie in het programma Uitgelicht. Een interview voorbij ja of nee, voor of tegen: “Orgaandonatie en transplantatie vind ik heel mooi en knap, maar tegelijk onnatuurlijk.

 • Terugbelverzoek

 • Onderzoek en kennisoverdracht op basis van respect

  De Stichting Bezinning Orgaandonatie (SBO) bevordert onderzoek en kennisoverdracht inzake:

  ► sociale, psychologische, ethische, medische en juridische aspecten van orgaandonatie en transplantatie,
  ► het bewustzijn gedurende het stervensproces en de behoeftes van stervenden,
  ► het hersendoodcriterium,
  ► ervaringen van mensen die een donororgaan hebben ontvangen en
  ► ervaringen van mensen die bij leven een orgaan hebben afgestaan.

  Op basis van voortschrijdende kennis en techniek wil SBO een evenwichtig wetenschappelijk en juridisch klankbord bieden voor een periodieke herijking van de medische en maatschappelijke uitgangspunten van orgaandonatie waaronder medische protocollen, keurmerken en certificeringen en met name het hersendoodcriterium.

  SBO organiseert symposia en expertseminars om kennis en bewustwording onder zowel professionals als het publiek te vergroten.

  Uitgangspunt bij dit alles is het respect voor donoren, naaststaanden en ontvangers en hun respectievelijke materiële en immateriële behoeftes.

  In plaats van werving op basis van marketingcommunicatie, kiest SBO voor een individuele, vrije, bewuste en weloverwogen keuze van burgers op basis van evenwichtige, objectieve informatie met voldoende diepgang.

 • Categorieën