Stichting Bezinning Orgaandonatie SBO
Header

In het licht van sterven – boekrecensie

augustus 3rd, 2013 | Posted by admin in Boeken | Stervensproces

In het licht van sterven – Ineke Koedam

Recensie door Patricia Meuws

Een helder en harmonieus boek, rust en ruimte biedend.

Een boek dat medici, verzorgers, familie en naasten aanzet om alert, open en ontvankelijk te zijn in hun houding en bewust te zijn van hun benadering van het stervensproces van hen waarvoor zij zorg dragen, maar uiteindelijk ook hun eigen, van nature, en ooit op handen zijnde sterven en stervensproces.

Belangrijk en wat haar boek mijns inziens zo toegankelijk en ‘down to earth’ maakt is juist het benoemen door Ineke dat de dood ‘….ook akelige, beangstigende en minder mooie kanten kent’.

Ineke Koedam heeft een fijn boek geschreven. Een boek dat bijdraagt aan bewustwording omtrent het stervensproces. Te veel wordt in onze huidige tijd de dood zo lang mogelijk vermeden en verwacht, ja eist men van de medische wereld de wonderen van uitstel op uitstel op uitstel, via doorbehandelen te allen tijde.

Dat er tijdens een sterfproces ‘wonderen’ gebeuren en verwonderlijke momenten zijn, kan vaak door onder andere angst voor de dood niet meer worden gezien of beleefd.
Ineke’s boek en vooral haar eigen beschouwingen sporen aan de Ars Moriendi -De Kunst van het Sterven- te herontdekken. Misschien de titel van haar volgend boek, in navolging van Peter Fenwick?

De lezer ontmoet hier en daar verrassende onderwerpen, zoals poëzie, proza en religieuze liederen….

Omstandigheden kunnen soms zo boven zichzelf uitstijgen dat (de) dingen op hun plek vallen, dat we een zekere geordendheid gewaarworden dat alles [rondom een overlijden], hoe ondoorgrondelijk soms ook, zijn betekenis heeft.

Met deze zin/opmerking legt Ineke een verbinding tussen de fase van het stervensproces en ons eigen ‘leven van alledag’. Dat is een waardevolle verbinding en een toegevoegde waarde.

Kortom: pareltjes van opmerkingen en waarnemingen die licht laten schijnen over het stervensproces. Overheid en de medische wereld kunnen aangespoord raken een dienende rol in plaats van een nemende (denk aan orgaandonatie, waarbij ruw wordt ingegrepen in het stervensproces) in te nemen.

Lees je dit boek, dan zou je wensen dat iedereen zo waardig en vol respect begeleid wordt naar een einde, zoals dat in een hospice gebeurt.

‘De dood …. is niet een enkele gebeurtenis, maar een proces.’

Ineke inspireert tot verdieping van dat proces.

Patricia Meuws

Deze recensie is eerder gepubliceerd op:
http://www.ankh-hermes.nl/artikelen/In_het_licht_van_sterven_recensie/

In het licht van sterven
Ineke koedam
Paperback, 176 pagina’s
ISBN 9789020209624
€19,95

15 september 2013 staat het boek centraal op:

http://www.inspirerendleven.nl/agenda/symposium-in-het-licht-van-sterven/

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Aanbevolen

  Abele Reitsma over orgaandonatie

  Abele Reitsma over orgaandonatie

  Family7 interviewt Abele Reitsma over orgaandonatie in het programma Uitgelicht. Een interview voorbij ja of nee, voor of tegen: “Orgaandonatie en transplantatie vind ik heel mooi en knap, maar tegelijk onnatuurlijk.

 • Terugbelverzoek

 • Onderzoek en kennisoverdracht op basis van respect

  De Stichting Bezinning Orgaandonatie (SBO) bevordert onderzoek en kennisoverdracht inzake:

  ► sociale, psychologische, ethische, medische en juridische aspecten van orgaandonatie en transplantatie,
  ► het bewustzijn gedurende het stervensproces en de behoeftes van stervenden,
  ► het hersendoodcriterium,
  ► ervaringen van mensen die een donororgaan hebben ontvangen en
  ► ervaringen van mensen die bij leven een orgaan hebben afgestaan.

  Op basis van voortschrijdende kennis en techniek wil SBO een evenwichtig wetenschappelijk en juridisch klankbord bieden voor een periodieke herijking van de medische en maatschappelijke uitgangspunten van orgaandonatie waaronder medische protocollen, keurmerken en certificeringen en met name het hersendoodcriterium.

  SBO organiseert symposia en expertseminars om kennis en bewustwording onder zowel professionals als het publiek te vergroten.

  Uitgangspunt bij dit alles is het respect voor donoren, naaststaanden en ontvangers en hun respectievelijke materiële en immateriële behoeftes.

  In plaats van werving op basis van marketingcommunicatie, kiest SBO voor een individuele, vrije, bewuste en weloverwogen keuze van burgers op basis van evenwichtige, objectieve informatie met voldoende diepgang.

 • Categorieën