Het Ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse Transplantatiestichting (NTS) hoeven niet verplicht mee te delen:
Dat heeft de Reclame Code Commissie besloten in dossier 2017/00354-I.
Na de invoering van de Wet op de Orgaandonatie in 1996 is SBO opgericht als particulier initiatief om de nationale en internationale regelgeving, de voorlichting en de Nederlandse praktijk te inventariseren en te bewaken.
Family7 interviewt Abele Reitsma over orgaandonatie in het programma Uitgelicht. Een interview voorbij ja of nee, voor of tegen: “Orgaandonatie en transplantatie vind ik heel mooi en knap, maar tegelijk onnatuurlijk.
De Stichting Bezinning Orgaandonatie (SBO) bevordert onderzoek en kennisoverdracht inzake:
► sociale, psychologische, ethische, medische en juridische aspecten van orgaandonatie en transplantatie,
► het bewustzijn gedurende het stervensproces en de behoeftes van stervenden,
► het hersendoodcriterium,
► ervaringen van mensen die een donororgaan hebben ontvangen en
► ervaringen van mensen die bij leven een orgaan hebben afgestaan.
Op basis van voortschrijdende kennis en techniek wil SBO een evenwichtig wetenschappelijk en juridisch klankbord bieden voor een periodieke herijking van de medische en maatschappelijke uitgangspunten van orgaandonatie waaronder medische protocollen, keurmerken en certificeringen en met name het hersendoodcriterium.
SBO organiseert symposia en expertseminars om kennis en bewustwording onder zowel professionals als het publiek te vergroten.
Uitgangspunt bij dit alles is het respect voor donoren, naaststaanden en ontvangers en hun respectievelijke materiële en immateriële behoeftes.
In plaats van werving op basis van marketingcommunicatie, kiest SBO voor een individuele, vrije, bewuste en weloverwogen keuze van burgers op basis van evenwichtige, objectieve informatie met voldoende diepgang.