Stichting Bezinning Orgaandonatie SBO
Header

Schokkende documentaire over orgaandonatie in ‘De Vijfde Dag’

augustus 7th, 2013 | Posted by admin in Buitenland | Hersendood | Tegen orgaandonatie

‘De Vijfde Dag’ zendt woensdag 7 en woensdag 14 augustus 2013 het aangrijpende en schokkende verhaal uit over ‘Het meisje dat niet wilde sterven’.

De documentaire leidde in Denemarken tot grote ophef en de opzegging van honderden orgaandonoren. In het programma wordt de 19-jarige Carine gevolgd die na een auto-ongeluk in een coma raakt. De artsen geven haar op en bereiden de donatie en transplantatie voor van Carina’s organen. Maar kort nadat de behandelinggestaakt wordt, ontwaakt het meisje plotseling uit haar diepe coma.

Op 16 oktober 2011 belandt Carina na een ernstig ongeluk in het ziekenhuis in het Deense Aarhus. De artsen constateren ernstig hersenletsel en achten het intreden van de hersendood onvermijdelijk. Carina’s ouders stemmen in met de donatie en transplantatie van de organen van hun dochter.

Het hele proces is vastgelegd door een camera van de Deense televisie die juist op dat moment een documentaire in het ziekenhuis maakt over orgaandonatie. Zo is ook het gesprek te zien waarin de ouders van Carina te horen krijgen dat er absoluut geen hoop meer is voor hun dochter. En mocht ze tegen alle verwachtingen in toch nog uit haar coma ontwaken, ze zeer zwaar gehandicapt zal zijn en geen menswaardig bestaan zal kunnen leiden. Mede op grond van deze diagnose stemmen de ouders van Carina in met de orgaandonatie.

Maar kort daarop gebeurt er een wonder: Carina ontwaakt uit haar diepe coma en herstelt zich wonderbaarlijksnel. Ze leert opnieuw praten, eten en lopen. Enkele maanden later rijdt Carina weer op haar paard.

Terwijl het bizarre proces minutieus door de camera wordt vastgelegd, ontstaan de eerste kritische vragen richting de artsen. Waarom maakten zij zo’n grote inschattingsfout over de kansen van Carina? Waren zij erop uit om de organen van Carina zo snel mogelijk te verkrijgen voor transplantatie? En is er sprake van een medisch wonder of toch vooral van medisch falen?

Carina’s ouders hebben inmiddels een klacht ingediend tegen de artsen in het ziekenhuis. Daarnaast hebben zo’n 500 Deense orgaandonoren zich direct na uitzending van de documentaire teruggetrokken. En is er in Denemarken een verhit debat ontstaan over de wijze waarop ziekenhuizen omgaan met hersendood en orgaandonatie.

De documentaire ‘Het meisje dat niet wilde sterven’ wordt in twee delen uitgezonden in ‘De Vijfde Dag’ op woensdag 7 en woensdag 14 augustus om 21.10 uur , direct na ‘De Slimste Mens’, op Nederland 2.

De tekst van dit bericht is overgenomen van het persbericht van de EO.

Reageer via de volgende link op de stelling:

“Nabestaanden mogen nooit onder druk gezet worden als het gaat om orgaandonatie”.

http://www.eo.nl/tv/devijfdedag/

De video:

http://www.eo.nl/tv/devijfdedag/reportage-detail/het-meisje-dat-niet-dood-wilde/

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

3 Responses

 • Brenda says:

  Waarom zendt de EO dit uit? Er zullen van de weinige donoren die er al zijn er weer ik weet niet hoeveel mensen weer donor af gaan waardoor ik weet niet hoeveel goede organen het vuur of de grond in verdwijnen terwijl er veel zieken of stervende mensen daarmee weer een goed leven hadden kunnen hebben! waar is dit nu weer voor nodig? Nu gaat de EO voor god spelen!! ECHT IK BEN HIER ENORM KWAAD OVER. Zelf heb ik gelukkig geen orgaan nodig maar besef wel daar er velen erop zitten te wachten en nu weer onnodig organen verdwijnen in de grond of vuur… Laat nu de andere zijde zien!! die artsen hadden ook niets kunnen laten merken toen Carina toch tekenen vertoonde! zij hadden het in de doofpot kunnen stoppen, er was een fout maar zij hebben wel gehandeld toen Carina tekenen gaf!! laat zien dat velen mensen die een orgaan hebben ontvangen nu een gelukkig en zinvol leven leiden..

  • Hans Stil says:

   Dag Brenda. Dank voor de goede zorgen. Maar zie ook de beperking van de benadering. Wij allen weten echt niet wat hersendood nu wel en niet is. Hersendood is verklaring door mensen gemaakt. Zelfs al ben je – door je werk en met alle respect overigens – dagelijks arts, zelf dan weet je niet hoe en op welke manier ‘de schepper’ de mens heeft geschapen. Niemand kan ook maar weten waar de grens tussen leven en dood ligt. Er kunnen wel vermoedens zijn, maar – absoluut gezien – niet meer. Zij die het zelf meemaakte kunnen verklaren – zo blijkt uit meer waarnemingen door de personen zelf – dat hersendood nog geen definitieve dood is. Dat geeft te denken voor mij. En daarom kun je – door die ‘twijfel’ – maar beter besluiten om mensen niet hersendood te verklaren. Nooit. Hoe graag mensen ook een donor hart of ander lichaamsdeel zouden willen gedoneerd krijgen. Bij twijfel steek je niet over op straat en bij twijfel haal je niet in. Bij twijfel ben je ook niet inhalig als het om het uitnemen van lichaamsdelen gaat. Dit is toch een redelijke en respecvolle redenering. Komt nog bij dat wij als mens doorgaans ook niet weten wat een ‘vreemd’ lichaamsdeel in een ander lichaam doet. Niet alleen technisch, maar ook in meer subtiele vorm.
   Uw goede zorgen blijven prima. Toch is naar mij inzicht de te kiezen invalshoek – of openingshoek – van cruciaal belang om in de buurt van een mogelijke beoordeling danwel keuze te komen.
   Met hartelijke groeten,
   Hans

 • Pien says:

  Helaas werken de linkjes naar de video’s niet meer.Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Aanbevolen

  Abele Reitsma over orgaandonatie

  Abele Reitsma over orgaandonatie

  Family7 interviewt Abele Reitsma over orgaandonatie in het programma Uitgelicht. Een interview voorbij ja of nee, voor of tegen: “Orgaandonatie en transplantatie vind ik heel mooi en knap, maar tegelijk onnatuurlijk.

 • Terugbelverzoek

 • Onderzoek en kennisoverdracht op basis van respect

  De Stichting Bezinning Orgaandonatie (SBO) bevordert onderzoek en kennisoverdracht inzake:

  ► sociale, psychologische, ethische, medische en juridische aspecten van orgaandonatie en transplantatie,
  ► het bewustzijn gedurende het stervensproces en de behoeftes van stervenden,
  ► het hersendoodcriterium,
  ► ervaringen van mensen die een donororgaan hebben ontvangen en
  ► ervaringen van mensen die bij leven een orgaan hebben afgestaan.

  Op basis van voortschrijdende kennis en techniek wil SBO een evenwichtig wetenschappelijk en juridisch klankbord bieden voor een periodieke herijking van de medische en maatschappelijke uitgangspunten van orgaandonatie waaronder medische protocollen, keurmerken en certificeringen en met name het hersendoodcriterium.

  SBO organiseert symposia en expertseminars om kennis en bewustwording onder zowel professionals als het publiek te vergroten.

  Uitgangspunt bij dit alles is het respect voor donoren, naaststaanden en ontvangers en hun respectievelijke materiële en immateriële behoeftes.

  In plaats van werving op basis van marketingcommunicatie, kiest SBO voor een individuele, vrije, bewuste en weloverwogen keuze van burgers op basis van evenwichtige, objectieve informatie met voldoende diepgang.

 • Categorieën