Stichting Bezinning Orgaandonatie SBO
Header

Orgaandonatie: Meer openheid nodig

maart 21st, 2015 | Posted by admin in Congres | Na het symposium

Mensen die zich laten registreren als orgaandonor, moeten weten waar ze “ja” op zeggen. Onvolledige voorlichting kan leiden tot onverwachte ervaringen en het ontstaan van trauma’s. Dat is de conclusie van het symposium “Orgaandonatie & Sterven – de donor in het licht” op vrijdag 20 maart 2015 in Baarn. Deze dag is georganiseerd door de Stichting Bezinning Orgaandonatie (SBO).

Onder leiding van dagvoorzitter Hella van der Wijst gaven zes sprekers hun visie op het stervensproces in relatie tot orgaandonatie. De sprekers zijn het eens over het feit dat sterven een proces is, waarbij een duidelijk doodsmoment zich niet laat meten. Dit laat zich pas achteraf constateren.

Orgaandonatie Forumdiscussie Symposium 20 maart 2015 - 970 x 225

Weloverwogen
Om naaststaanden traumatische ervaringen te besparen, is het belangrijk dat geliefden, familie en vrienden het onderwerp orgaandonatie vroegtijdig bij elkaar bespreekbaar te maken. Ook ontvangers van een donororgaan hebben er belang bij dat de donor een weloverwogen keuze heeft gemaakt terwijl hij of zij wist van de mogelijke consequenties.

Hersendoodprotocol
Tijdens de forumdiscussie bleek verbazing in de zaal over het feit dat orgaanuitname in Nederland standaard gebeurt zonder anesthesie. De wens om dit wettelijk beter te regelen, strandt op het hersendoodcriterium en het feit dat een hersendode in juridisch opzicht niet meer wordt beschouwd als patiënt, maar als stoffelijk overschot. In Zwitserland gebeurt orgaanuitname uitsluitend met anesthesie.
De Gezondheidsraad werkt aan een update van het Hersendoodprotocol. Inmiddels is dit verschenen, in juni 2015.

Hart van Nederland
Naar aanleiding van het symposium maakte SBS het volgende korte nieuwsitem:
http://www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2015/te-weinig-aandacht-voor-donoren-en-nabestaanden/

Mis ons volgende evenement niet
Meld je nu vrijblijvend aan voor updates en korte nieuwsbrieven:
http://urly.nl/sbo

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Aanbevolen

  Abele Reitsma over orgaandonatie

  Abele Reitsma over orgaandonatie

  Family7 interviewt Abele Reitsma over orgaandonatie in het programma Uitgelicht. Een interview voorbij ja of nee, voor of tegen: “Orgaandonatie en transplantatie vind ik heel mooi en knap, maar tegelijk onnatuurlijk.

 • Terugbelverzoek

 • Onderzoek en kennisoverdracht op basis van respect

  De Stichting Bezinning Orgaandonatie (SBO) bevordert onderzoek en kennisoverdracht inzake:

  ► sociale, psychologische, ethische, medische en juridische aspecten van orgaandonatie en transplantatie,
  ► het bewustzijn gedurende het stervensproces en de behoeftes van stervenden,
  ► het hersendoodcriterium,
  ► ervaringen van mensen die een donororgaan hebben ontvangen en
  ► ervaringen van mensen die bij leven een orgaan hebben afgestaan.

  Op basis van voortschrijdende kennis en techniek wil SBO een evenwichtig wetenschappelijk en juridisch klankbord bieden voor een periodieke herijking van de medische en maatschappelijke uitgangspunten van orgaandonatie waaronder medische protocollen, keurmerken en certificeringen en met name het hersendoodcriterium.

  SBO organiseert symposia en expertseminars om kennis en bewustwording onder zowel professionals als het publiek te vergroten.

  Uitgangspunt bij dit alles is het respect voor donoren, naaststaanden en ontvangers en hun respectievelijke materiële en immateriële behoeftes.

  In plaats van werving op basis van marketingcommunicatie, kiest SBO voor een individuele, vrije, bewuste en weloverwogen keuze van burgers op basis van evenwichtige, objectieve informatie met voldoende diepgang.

 • Categorieën