Stichting Bezinning Orgaandonatie SBO
Header
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

KRO-NCRV 2Doc: Leve de organen

21 oktober 2019 @ 20:55 - 22:00

Gratis

In Nederland is op dit moment niemand na overlijden orgaandonor tenzij je hiervoor uitdrukkelijk toestemming hebt gegeven. Met de komst van de nieuwe Wet op de Orgaandonatie in 2020 wordt dit principe omgedraaid. Straks zal iedereen na overlijden potentieel orgaandonor zijn tenzij je expliciet aangeeft dat je dit niet wil. Dat lijkt mooi maar er zitten haken en ogen aan het nieuwe systeem. Zijn we als samenleving op de hoogte van de vergaande gevolgen die de nieuwe wet heeft op orgaandonoren en hun nabestaanden? In Leve de organen verdiept Frans Bromet zich in de nieuwe orgaanwet en de keuze waarvoor wij als Nederlanders staan wanneer deze straks in werking treedt.

Een veel gehoorde angst bij critici is dat artsen eerder zullen overgaan tot orgaandonatie wanneer een patiënt orgaandonor is. Esmee Feenstra kwam na een zwaar ongeval – en in het bezit van een donorcodicil – in coma in het ziekenhuis terecht waar de artsen constateerden dat er sprake was van onomkeerbare hersenschade. Maar op het moment dat de artsen wilden overgaan tot het hersendoodprotocol, merkte haar zus tijdens het afscheid nemen dat Esmee reageerde op prikkels. Er rolde een traan over haar wang.

Er is een officieel hersendoodprotocol dat artsen moeten volgen en dat moet waarborgen dat een patiënt pas na objectief onderzoek hersendood mag worden verklaard. Alleen dan mag worden overgegaan tot orgaanuitneming. Maar is dit protocol waterdicht? Wat houdt hersendood eigenlijk in? Betekent het dat je bewustzijn weg is? Oud-cardioloog en schrijver Pim van Lommel verdiepte zich in bijna-dood ervaringen van patiënten die klinisch dood waren. Meer dan een kwart van hen had bewuste herinneringen aan die periode zoals het ervaren van een tunnel, licht of het buiten het lichaam treden. Van Lommel meent op basis van zijn onderzoek dat we niet kunnen uitsluiten dat mensen die hersendood zijn verklaard dezelfde ervaringen hebben.

Eén van de bezwaren die tegenstanders hebben tegen de nieuwe orgaanwet is dat er campagne wordt gevoerd ‘vanuit de wachtlijst’, d.w.z. vanuit het perspectief van patiënten die op orgaandonatie wachten. Volgens Pim van Lommel hebben mensen door de beperkte informatie die de overheid verstrekt geen idee wat het inhoudt wanneer je je aanmeldt als donor. De man van verpleegkundige Anjo van de Mortel ging dood in de klinische setting van een operatiekamer. Van de Mortel die zelf als verpleegkundige betrokken was bij orgaandonaties zag hoe 15 mannen in witte doktersjassen overgingen tot uitname van de organen van haar man, tot hij tenslotte bij het wegnemen van zijn hart stierf. ‘Dat is zo anders dan wanneer je als familie aanwezig bent bij een dierbare die zijn laatste adem uitblaast’, zegt van de Mortel.

2Doc Leve de organen is geproduceerd door &Bromet, in opdracht van KRO-NCRV. De film is tot stand gekomen met steun van CoBo. De documentaire gaat in première tijdens het Nederlands Filmfestival 2019 en wordt uitgezonden in de Week van het Donorregister van 21 tot 28 oktober 2019.

KRO-NCRV 2Doc: Leve de organen, maandag 21 oktober, 21.00 uur op NPO 2

(tekst ontleend aan het persbericht van KRO-NCRV)

Gegevens

Datum:
21 oktober 2019
Tijd:
20:55 - 22:00
Kosten:
Gratis

2 Responses

 • Addy Camper says:

  Beste lezer,
  Verrassend uw verzoek te ontvangen. Ooit ben ik presentaties geweest van SBO. Ik ben sinds 2004 voorlichter wilsverklaringen, door contact met Pieter Sluis.
  Sinds dien ben ik in de wetgeving gedoken, met name waar keuzes mogelijk zijn. De donorwet heeft daarbij altijd een plaats gehad; de weg naar de vernieuwde wet heb ik met veel aandacht gevolgd. Ik ben daar ‘zeer gereserveerd’ over. Dat maakt mijn kijk op dit vraagstuk gelijk al gekleurd, ik weet er al ‘te veel’ vanaf en heb mijn keuze al gemaakt.

  Heel goed dat dit thema, veelzijdig lastig, door Bromet is aangeleverd. Donorschap heeft een positieve klank bij zeer velen. Het aantal geregistreerden is erg laag. Veel mensen zijn daarmee potentieel donor, bewust of onbewust. De keus overlaten aan de naasten is in het voorkomende geval een extra zware last. Dit kwam wel aan bod, maar m.i. niet duidelijk genoeg.
  Hopelijk is de procedure om een antwoord te krijgen effectief.
  De voorlichting vanuit de overheid is wervend; dat kwam aan bod bij één van de interviews. De overheid dient het hele scala te vertellen. Zover mij bekend kan het ontvangen van een orgaan ook een levenslange belasting zijn.
  En aan het kostenaspect heeft men zich hier niet willen wagen. Ik lees daar zelden iets over, maar dit is niet mis.
  Van diverse standpunten waren er representanten. De nadelen / tegenargumenten kwamen echter minder uit de verf.

  De vraag wat bewustzijn is voor veel kijkers, denk ik , geen alledaagse kost. En criticasters genoeg.
  Mooi enkele mensen te horen spreken over het ‘wonder’ van hun herstel. Dapper en indrukwekkend de dame , die over het proces kon spreken wat zich aan de aandacht van bijna iedereen onttrekt, voordat de transplantatie plaats kan vinden.
  Om de nuancering van de artsen goed te pakken was bij de les blijven geboden.
  De slotopmerking van Bromet geeft m.i.precies aan wat deze aflevering kenmerkt: ik ben dichterbij gekomen , maar heb mijn keuze nog niet gemaakt.
  Ik heb niet meer gezien bij de aftiteling of er een informatie adres werd gegeven. Dat zou zinvol zijn.
  Ik hoop dat dit voldoende is voor dit moment!
  Veel goeds met uw werk.

 • Cisca waszmann says:

  Echt positief dat iemand als Bromet dit onderwerp op een niet gangbare manier bespreekbaar maakt.
  Voor mij mag het wel explicieter. Ik denk dan aan:
  Hoe is het mogelijk dat zo iets ingrijpends met een wet mogelijk wordt, nl. Donor worden als iemand niets heeft laten horen? Het lichaam vervalt a.h.w aan het collectief als hij/zij door wat voor een redenen ook niets heeft laten registreren.Reken maar dat er mensen zijn die dit niet kunnen aangeven.
  Het stervensproces wordt hierbij tot ondergeschikt gemaakt aan de maakbaarheid van de mens, het orgaan is een vervangbaar product geworden I.p.v. een uniekonderdeel van het volledige mens, psychisch en fysiek.
  Het bewustzijn wordt in de hersenen vastgelegd terwijl daar juist steeds meer twijfels over bestaan. Hersendood is een concept dat het pragmatisch maakt maar zich niet verhoudt tot persoonlijke ervaringen van mensen.
  Een volgende stap op dit soort documentaires zou een zinvolle stap zijn.Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Aanbevolen

  Abele Reitsma over orgaandonatie

  Abele Reitsma over orgaandonatie

  Family7 interviewt Abele Reitsma over orgaandonatie in het programma Uitgelicht. Een interview voorbij ja of nee, voor of tegen: “Orgaandonatie en transplantatie vind ik heel mooi en knap, maar tegelijk onnatuurlijk.

 • Terugbelverzoek

 • Onderzoek en kennisoverdracht op basis van respect

  De Stichting Bezinning Orgaandonatie (SBO) bevordert onderzoek en kennisoverdracht inzake:

  ► sociale, psychologische, ethische, medische en juridische aspecten van orgaandonatie en transplantatie,
  ► het bewustzijn gedurende het stervensproces en de behoeftes van stervenden,
  ► het hersendoodcriterium,
  ► ervaringen van mensen die een donororgaan hebben ontvangen en
  ► ervaringen van mensen die bij leven een orgaan hebben afgestaan.

  Op basis van voortschrijdende kennis en techniek wil SBO een evenwichtig wetenschappelijk en juridisch klankbord bieden voor een periodieke herijking van de medische en maatschappelijke uitgangspunten van orgaandonatie waaronder medische protocollen, keurmerken en certificeringen en met name het hersendoodcriterium.

  SBO organiseert symposia en expertseminars om kennis en bewustwording onder zowel professionals als het publiek te vergroten.

  Uitgangspunt bij dit alles is het respect voor donoren, naaststaanden en ontvangers en hun respectievelijke materiële en immateriële behoeftes.

  In plaats van werving op basis van marketingcommunicatie, kiest SBO voor een individuele, vrije, bewuste en weloverwogen keuze van burgers op basis van evenwichtige, objectieve informatie met voldoende diepgang.

 • Categorieën