Family7 interviewt Abele Reitsma over orgaandonatie in het programma Uitgelicht.
Een interview voorbij ja of nee, voor of tegen:
“Orgaandonatie en transplantatie vind ik heel mooi en knap, maar tegelijk onnatuurlijk.
Veel Nederlanders twijfelen over orgaandonatie. Hun onbewuste bezwaren zouden we grondig moeten onderzoeken. Voorlichting zou zo goed moeten zijn, dat we ziekenhuizen kunnen bouwen van glas.
Het falen van organen is vaak te wijten aan de bijwerking van medicijnen. Neveneffecten zijn vaak erger dan nodig, doordat pillen niet op maat verkrijgbaar zijn. Nadat ik zelf medicijnen kreeg die niet hielpen, bleek uit verplicht bloedonderzoek hoe bijwerkingen ten koste gingen van mijn lever. Hiermee moest ik leren omgaan. Om me fit te voelen, ontwikkelde ik een protocol waarmee ik elke dag begin.
Als ik kijk door de bril van duurzaamheid, dan zie ik orgaantransplantatie als symptoombestrijding: Op de korte termijn een noodzakelijke laatste kans voor iemand die alle veerkracht is verloren, maar op de lange termijn geen duurzame oplossing voor de komende generaties.
Als we mensen op de wachtlijst serieus nemen, moeten we vooral ook mensen onderweg naar de wachtlijst helpen. Groeiende percentages vooral jonge mensen zullen hun pensioen niet halen met hun eigen organen. Als we wachtlijsten willen inkorten, moeten we hen alert, zelfredzaam en mondig maken, zodat ze op tijd de terugweg vinden en hun veerkracht behouden.”
(Originele versie van interview in PCOB Perspectief juli/augustus 2016 #6 bladzijde 17, rubriek De Stelling)
Een ander interview:
Leave a Reply